Göbek kordonunun çıkış yerini çevreleyen katmanlar göbek kordonu düştükten sonra kapanması gerekirken, bu halka bazen barsakların fıtıklaşmasına izin verecek kadar açık kalabilir.
Göbek fıtığı bebek ve çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur, prematüre bebeklerde daha sık gözlenir. çoğunlukla hayatın ilk 2 yılı içerisinde kendiliğinden kapanabilir, fıtığın çapı birkaç mm den 4-5 cm kadar büyük olabilir. Bu fıtıkların kendiliğinden iyileşip iyileşmeyeceği muayene sırasında bazı bulgulardan anlaşılabilir
Göbek fıtığı olan bebek ve çocuklar ağladığı yada ıkındığı zamanlarda karın içi basıncının artmasına bağlı olarak göbekte bir şişlik oluştuğu gözlenir, çocuk ağladıkça şişlik daha da artar anne ve baba fıtık nedeniyle bebeğin ağrı duyduğu hissine kapılır. Kasık fıtıklarının aksine göbek fıtıklarında barsakların fıtık kesesi içerisinde sıkışma ve acil müdahale gerektirecek durumlar son derece nadirdir.
Göbek fıtıklarının büyük çoğunluğu herhangi bir tedavi gereksinimi olmadan kendiliğinden düzelir, bu düzelme sürecini hızlandırmak amacıyla para bağlamak yada fıtık kemeri bağlamak hiçbir yarar sağlamadığı gibi çok ciddi sorunlara da yol açabilir ve kesinlikle kullanılmamalıdır. Kendiliğinden düzelme durumu olmayan göbek fıtıkları bunlar çocuk 2 yaşına geldiği halde kapanmayan ve 1,5 cm den büyük açıklığı olan ve 4 yaşına kadar düzelmeyen göbek fıtıkları cerrahi operasyon gerekir.
Karıştırılmaması gereken bir diğer durum göbek çevresinde doğumsal olarak bulunan paraumblikal herni ismi verilen ayrı bir fıtık durumu vardır bu fıtıklar kendiliğinden düzelmez.
ÇOCUKLARDA GÖBEK FITIKLARI
Çocuk Cerrahisi Uzmanı